Store og små grep for en mer energieffektiv bolig

Enten du bor i et gammelt hus, en leilighet i byen eller i et nyere bygg kan energibruken din mest sannsynlig effektiviseres. Heldigvis finnes det en rekke små og større grep du kan gjøre på egen hånd for å få lavere energibruk og bedre inneklima. Bra for både deg, lommeboka og planeten.

Leilighet

Bor du i leilighet er det noe begrenset hva du kan gjøre uten å involvere borettslaget eller sameiet, men grepene er likevel effektive og kan ha stort utslag på strømregningen. Har du vedovn er dette en effektiv kilde til billig varme, men om den er gammel bør den byttes til en rentbrennende vedovn. Det mest effektive alternativet er imidlertid en moderne pelletskamin. Pellets er stort sett billigere enn ved, det tar mindre plass og du kan mate kaminen med pellets for opptil tre døgn av gangen.

Når det gjelder varmetap er det som regel vinduer og dører som har skylda. Dette kan du heldigvis enkelt fikse selv. Monter tettlister for å isolere mellom veggen og karmen på døra eller vinduet. En rimelig og enkel løsning med stor effekt.

Hus

Selv om alderen på huset ditt legger noen føringer på hvilke tiltak du bør gjøre, er det noen generelle råd som gjelder for alt fra verneverdige hus til hus bygget etter 1987.

Etterisolering er alltid et godt råd. Isolasjonsstandarden har nemlig endret seg kraftig over de siste 5 siste tiårene. Hus bygget så sent som slutten av 80 tallet har mye lavere isolasjonsstandard enn i dag, og dette resulterer i kalde gulv, trekk fra dørere og vinduer og høye strømregninger. I tillegg til at etterisolering gjør at huset holder på varmen bedre, gir det høyere temperatur på overflater som vegger og vinduer. Da kan du senke romteperaturen uten at det blir kaldere.

Har du gamle vinduer bør du bytte disse i lavenergivindu. Selv om vinduene utgjør lite av ytterflaten på huset har de likevel skylda for opptil 40 prosent av varmetapet. Dette gjelder særlig isolerglassvinduer fra 70-tallet eller tidligere.

Balansert ventilasjon kan være en ordentlig game changer, som vi sier på godt norsk. Med et balansert ventilasjonsanlegg kan du bruke 80 prosent mindre energi på å varme opp den friske luften som kommer inn. Med på kjøpet får du et sunt inneklima uten kondens, og dermed lavere fare for generelle fuktskader.

Og sist men ikke minst: vedovnen. Her gjelder det samme som i leilighet; om du har en gammel vedovn, oppgrader til en rentbrennende vedovn, eller en pelletskamin. Det er en investering som gir billig og god varme i lang, lang tid.