Sjekk boligstatistikken for Ålesund og omegn

Boligprisene sank med 2,2 prosent i september nasjonalt, mens i Ålesund og omegn er utviklingen litt annerledes. Under finner du statistikken for ditt område.

– Boligprisene i Ålesund har hatt en prisoppgang de siste tre månedene. Vi har sett flere interessenter på de boligene som har vært ute i markedet, og færre objekter ute enn normalt. Dette har igjen ført til at en del boliger har gått for mer enn prisantydning, sier Wegard Fladmark, salgsleder i Aurnes & Partners.

Boligprisene i Ålesund har hatt en prisoppgang de siste tre månedene under ett, mens man nå opplever en svak nedgang.

– Vi har sett flere interessenter på de boligene som har vært ute i markedet, og færre objekter ute enn normalt. Dette har igjen ført til at en del boliger har gått for mer enn prisantydning, sier Fladmark.

Videre forteller han at de nå ser en tendens i markedet med litt færre på visninger, men høyt trykk i de mest populære områdene.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 535 711 kroner ved utgangen av september.

Prisutviklingen beregnet på boligprisindeks i Ålesund og omegn (se graf under).

Økte renter påvirker boligkjøperne

Samtidig viser Fladmark til at økte renter har innvirkninger i boligmarkedet. Likevel understreker han at de har et velfungerende boligmarked i Ålesund og omegn.

– Når renten går progressivt opp, strammer bankene inn på hvor mye de er villige til å låne ut til boligkjøperne. Vi merker da at det blir noe roligere på visninger, og det er ikke like mange med i budrundene når vi er i en periode med sterk renteoppgang, sier Fladmark og fortsetter;

Akseptabelt prisnivå

– Vi har nok ikke sett virkningene på rentepolitikken helt ennå og mange er nok usikre på hvordan dette slår ut. På kort sikt kan dette påvirke omsettingshastigheten og antall boliger som blir lagt ut. Det kan tenkes at vi også får merke det litt mer i det dyrere segmentet.

Han tror at prisveksten vil justere seg selv og bremse litt opp, noe som kan føre til noe roligere aktivitet på visninger.

– Når det er sagt så tror jeg ikke vi kommer til å se de helt store virkningene generelt i vårt marked da vi historisk sett allerede er vant med en noe høy omsetningshastighet og et mer akseptabelt prisnivå enn vi ser i de større byene i Norge, understreker Fladmark.

Still godt forberedt

Fladmark presiserer at nå er det viktigere enn noen gang å ha tingene på stell før du kjøper eller selger bolig.

– Først og fremst råder vi alle til å ha finansieringsbeviset i orden før du begynner å se etter ny bolig. På denne måten sparer du mye tid hvis du plutselig kommer over drømmeboligen. 

– Som meglere føler vi på et stort ansvar til å gi deg den beste veiledningen, så ikke nøl med å ta direkte kontakt for en uformell prat om bolighandel. Vi vil også da kunne gi deg tips om fremtidige boliger som kommer på markedet, og eventuelt gi tilbud på salg av bolig, eller legge en fremdriftsplan for dette, avslutter Fladmark.

Varierende markeder på landsbasis

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 4 535 711 kroner ved utgangen av september.

– Vi ser at antall signeringer er tilsvarende som i 2021 og det er relativt mye som skal ut i markedet fremover. Når vi da sammenligner dette med tall fra Eiendomsverdi, ligger prisavviket mellom prisantydning og salgspris på 1.1%. Det innebærer at nå er rundt 800 færre omsetninger i år sammenlignet med samme periode i fjor, sier Marianne Garang Sodeland, administrerende direktør i Partners Eiendomsmegling.

Videre forteller Sodeland at det rapporteres om svært varierende markeder rundt omkring i landet.

– Vi venter at prisene vil falle noe utover høsten, men at vi forhåpentligvis, til tross for høyere rente og økte levekostnader, vil se en moderat nedgang ut året som vil gi en justering i forhold til den forholdsvis kraftige prisveksten som allerede er tatt ut i år, understreker Sodeland.

Normalt med prisnedgang i siste tertinal

– Boligprisene falt kraftig i september. Den sterke oppgangen i august er nå i sin helhet korrigert i de sesongkorrigerte boligprisene, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

– Det er normalt at boligprisene faller i siste tertial og vi venter at boligprisene vil fortsette å falle de neste månedene. Usikkerheten om utviklingen i både norsk og global økonomi gjør det vanskelig å si om fallet gjennom høsten blir sterkere enn normalt. Vi blir imidlertid ikke overrasket om prisutviklingen i høst blir svak, sier Lauridsen.

– Mandag kom Finanstilsynet med sin anbefaling til ny utlånsforskrift fra nyttår. Å stramme inn på kredittrasjoneringen nå er uklokt og vil kunne skape finansielle ubalanser i det norske boligmarkedet og norsk økonomi. Vi oppfordrer finansminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) til å avskaffe utlånsforskriften, fordi styringsrenten nå er normalisert etter et tiår med lave renter. Dessuten trer ny finansavtalelov i kraft 1. januar 2023. Når dagens frarådingsplikt blir til avslagsplikt vil dette endre spillereglene for boliglån i Norge, sier han.

For å lese hele rapporten, klikk her.

For tidligere boligprisstatistikker, klikk her

Kilde: Eiendom Norge, FINN og Eiendomsverdi AS