Nå skal det være farger!

Vekk med hvitt og grått, det er dypt og dekadent som gjelder.

Til venstre: Mikado-suiten på Grand Hotel i Oslo, signert fargeekspert Dagny Thurmann-Moe / Til høyre: Interiør Urban Outfitters


Etter flere år med grå vegger, lyse møbler og duse farger på pynteputene har pendelen snudd. Juvelfarger som mørkelilla, smaragdgrønn eller purpurrød tar over for de nøytrale fargene.

– Det er ikke tvil om at vi er klare for å ønske fargene velkommen tilbake i livene våre. Nordmenn har historisk sett vært et svært fargerikt folk, se bare på 40-, 50-, 60-, 70-, 80-, og 90-tallet. Faktisk er Norge det mest fargerike skandinaviske landet, sier fargeekspert Dagny Thurmann-Moe, interiørdesigner og forfatter av boken Farger til folket!, som kom i vår.

– De siste 17 årene har vi brukt mindre farge enn noen gang før, men vi er nå på vei inn i et tydelig stemningsskifte  – farge øker raskt på de fleste salgsstatistikker, innenfor tapet, maling, gulv og møbel. Vi er rett og slett lei av upersonlige, sterile hjem som ser ut som om de kommer rett ut av en katalog. Og vi ser nå at vi favner om et stort spekter av nyanser, fra de dype, rike juveltonene, til støvete nyanser, til bleke pasteller og ned til det nesten sorte.

Dersom du vil kaste deg på juvelfargetrenden maler du hele stuen ametystlilla, og setter inn en midnattsblå fløyelssofa, eller kjører ton-i-ton i grønnfarger i den dype enden av skalaen: flaskegrønn, jadegrønn, smaragdgrønn.

Er du litt mer forsiktig av deg prøver du deg fram ved å jazze opp sofaen og salongbordet med juvelfargede puter og pyntegjenstander. Dersom du liker det kan du bytte ut gardiner og gulvteppe i mørke og mystiske farger, og kanskje male én vegg.

– Juveltoner på vegg kan være litt utfordrende, men samtidig magiske. Siden de er ganske dype i nyansene, er de spesielt gode til soverom og gjennomgangsrom. De er HELT magiske på stoppede møbler, hvor de kommer inn stort, men også andre småmøbler og tepper, sier Thurmann-Moe.

– Tåler alle rom juvelfarger? De stjeler jo en del lys?

– Først og fremst må du tenke på om lyset er viktig i rommet du innreder. Hva brukes det til? Skal det være lunt og koselig, oppkvikkende eller tilrettelagt for jobb/konsentrasjon? I oppholdsrom, type stue eller kjøkken, anbefaler jeg ofte litt dusere nyanser på vegg i «standardleiligheter» med mye veggflate og mindre vinduer, mens i de klassiske bygårdsleilighetene kan du kjøre på med så mye farge du vil, den gode takhøyden i kombinasjon med større vinduer og stukkaturer gjør det enkelt å lykkes med mye farge. Soverom kan være så mørke du vil, her anbefaler jeg å bruke samme farge i tak, det blir en lun og koselig atmosfære. Mørkere vegger setter litt større krav til belysning, så det er noe en bør ha i bakhodet, sier Thurmann-Moe.

Deilig dekadent – slik får du stilen:

♦ Dype, mettede farger

♦ Tekstiler i fløyel og ull

♦ Mørkt treverk, mørkt skinn

♦ Gull og terrakotta

Skal du selge bolig i høst? Et kjapt søk på Finn.no avslører at «alle» boliger som presenteres som moderne/nyoppussede er grå, grå, grå, og dermed til forveksling like. Få din bolig til å skille seg ut ved å gi den en liten fargeinnsprøyting av juvelfarger. Det krever liten innsats, og har stor effekt.